Bier brouwen - Brouwerij X
140
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-140,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Bier brouwen

BIER BROUWEN

Brouwen is het omzetten van onvergistbare suikers in vergistbare suikers. Klinkt nogal technisch, maar de meeste gisten doen dit prima zonder onze hulp. Het liefst onder zuurstof arme omstandigheden (anaƫroob zoals dat zo mooi heet). De omzetting van onverteerbare suikers (zoals zetmeel) in een vorm naar een wel verteerbare vorm (glucose) doen eiwitten die in de gerstkorrel zitten, zogenaamde amylases. Die zitten ook bijvoorbeeld in speeksel. Deze amylases hebben allemaal hun eigen voorkeurstemperatuur. Daarom brouw je meestal bij verschillende temperaturen, om zo de juiste hoeveelheid zetmeel om te zetten in suiker, en zo een lekker alcoholisch biertje over te houden. Als je nog van wat zoetigheid (restsuiker) of body (mondgevoel / vol biertje) in je biertje wil, moet je hier goed op tijd mee stoppen.


Na het brouwen, kook je je bier meestal nog ergens tussen de 1 en 2 uur af. Dit doe je voor 2 redenen: ten eerste wordt je bier zo mooi steriel, en blijft het straks de ideale voedingsbodem voor jou gekozen gist. Daarnaast voeg je tijdens het koken hop toe, wat bitterheid geeft. Er zijn 2 soorten hop: bitterhop, wat je aan het begin van de kook toevoegt en vooral een basistoon in bitterheid geeft, en aromahop, wat je pas aan het eind van de kook toevoegt, en vele meer aroma / geur geeft aan je bier. Aangezien de meeste smaak en geurstoffen thermolabiel zijn (kapot gaan door koken), wil je ze wel op het juiste moment toevoegen, om het beste uit je bier te halen.

Heb je vragen over bier brouwen? Zou je het wel eens willen leren? Of wil je een proeverij? Neem dan contact met me op via de contact pagina!